Obchodná akadémia, F. Madvu 2, Prievidza

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Aktuality Pamätný deň obetí holocaustu a rasového násilia

Pamätný deň obetí holocaustu a rasového násilia

E-mail Vytlačiť PDF

Slovenská republika si tradične pripomína 9. september ako Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia. V tento deň bol v roku 1941 prijatý  Židovský kódex - protižidovská právna norma popierajúca základné práva značnej časti obyvateľstva. Tragédia holokaustu postihla 70 tisíc obetí na území vtedajšieho Slovenska. Tieto, ako aj ďalšie obete rasového násilia, si treba s pietou každoročne pripomenúť.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holocaustu určilo VZ OSN na 27. januára, pretože v tento deň v roku 1945 Červená armáda oslobodila nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau (Osvienčim-Brzezinka).

Takže nie náhodou práve dnes a práve do Poľska – do Krakowa, Osvienčimu a Wieliczky odcestovali naši druháci s učiteľmi p. Malegom a p. Pekárovou na geografickú exkurziu 9. - 11. septembra 2019. V tábore Auschwitz – Birkenau, ktorý je zapísaný v Zozname svetového dedičstva UNESCO, si môžu prezrieť aj slovenskú expozíciu, kde sú aj ukážky Židovského kódexu a jeho strašných a smutných dôsledkov. 

 

Posledná zmena na Streda, 25 September 2019 16:50  

Erasmus+

COVP

WORKI projekt

Duálne vzdelávanie

Národná sústava kvalifikácií

OA a SOŠL Opava

Člen Siete Pridružené školy UNESCO

ISIC

 

 

Ambasádorská škola EP

 

 

Škola priateľská k deťom

 

 

Poradca pre školy

Overovanie kvalifikácií

Základné informácie

Obchodná akadémia, F. Madvu 2, 971 29 Prievidza. Zriaďovateľ školy: Trenčiansky samosprávny kraj, K dolnej stanici 7282/20A, 911 01 Trenčín. Riaditeľ školy: Mgr. Ivan Kadlečík - ivan.kadlecik@oapd.tsk.sk IČO: 00162094 telefón: 046/5438118 fax: 046/5430691 instagram: https://www.instagram.com/oaprievidza/ facebook: https://www.facebook.com/oaprievidza.sk

Euroscola

Súvisiace články